Overtræt baby

Få gode råd til, hvordan du hjælper en overtræt baby.

Sådan hjælper du en overtræt baby

Der er ikke noget mere hjerteskærende, frustrerende, men dog ret almindeligt end en overtræt baby! Alle forældre kommer til at opleve det, men der er selvfølgelig nogle børn, som sover meget dårligere end andre, hvormed nogle oftere vil opleve frustrationerne, og det kan blive et reelt problem.

Det er vigtigt at huske på, at det ikke betyder, at man er en dårlig forælder! Dette er meget almindeligt og sker for de fleste på et eller andet tidspunkt. Dog er det også vigtigt at tage det seriøst og hjælpe barnet til gode søvnrytmer. Søvn er essentielt for os alle – særligt for babyer, da de er i gang med at vokse og udvikle sig. Det er under søvnen, at babyer bearbejder de mange indtryk, der erhverves i løbet af dagen.

Vi har listet en række gode råd nedenfor vedrørende overtrætte babyer. Læs med og få yderligere information om hvad du kan gøre.

Hvad er overtræt baby

Hvad skyldes overtræthed?

Når vi ikke sover, oplever vi et søvnbehov. Jo længere tid vi er vågne, jo større bliver søvnbehovet. Dette skyldes et kemisk barometer, som kaldes adenosin. Dette registrerer hele tiden, hvor lang tid der er gået, siden sidst man sov.

Hvis vi eller baby ikke kan sove, skaber det et kemisk pres, og alle de fysiologiske processer i kroppen, som sker under søvnen, får ikke lov til at gå i gang, da hjernen er på arbejde.

De tegn, der ofte vises hos spædbørn, ved overtræthed er blandt andre følgende:

 • Gråd
 • Rastløs
 • Rød om øjnene
 • Kan eller vil ikke ligge selv
 • Putter sig
 • Undgår øjenkontakt
 • Gemmer sig
Overtræt baby

Skab ro, tryghed og faste ritualer

For at undgå at dit barn bliver overtræt og får svært ved at sove, er det vigtigt, at du holder øje med dit barns “søvnåbning”.

Dette sker, når barnet er træt og endnu ikke overtræt. Du må iagttage dit barn og finde ud af, hvornår dette tidspunkt er. Det kan være en kunst at fange dette øjeblik. Enten er baby ikke træt nok, og så kan de ikke falde til ro, eller de bliver for overtrætte, og så kan de heller ikke falde til ro.

Det er også godt at være opmærksom på, at baby de første mange måneder ikke har en fast soverytme, da de ofte er styret af deres sult. Det skal dog nok komme senere.

Hvis dit barn har svært ved at sove og ofte bliver overtræt, så er der forskellige ting, du kan overveje at gøre.

Først og fremmest kan du overveje, om din baby ellers trives. Mangel på søvn kan også være påvirket af andre faktorer. Lær dit barn at kende og observér dem så du kan vide, hvad de har brug for og hvornår. Dette bliver nemmere med tiden.

Undgå for mange indtryk

Derudover kan I overveje, om I har set for mange mennesker. Når vi får et barn, vil vi gerne vise barnet frem, hvilket man selvfølgelig også skal gøre. Dog kan det indimellem påvirke baby på en dårlig måde. Særligt hvis han/hun bliver passeret fra arm til arm, og I ofte er ude i sociale sammenhænge.

Baby har brug for ro, lige så vel som vi har det, men måske også i større grad, når de er helt små, og der er meget, de forholder sig til. Overvej derfor om I skal bruge nogle dage eller aftener hjemme. Det er vigtigt, at tænke på babys behov først i de tidligste måneder. Senere skal I nok komme ud og se andre mennesker.

Putteritualer

Det er også vigtigt at skabe rammer om barnets søvn, så det er det samme, der foregår hver gang, det skal sove. Det kan være en historie, en sang eller en puttebamse, der findes frem – de samme ritualer hver gang. Dette giver en tryghed og forudsigelighed. Forsøg også gerne at få baby til at sove på ca. samme tidspunkt om aftenen, når det bliver nogle måneder gammelt.

Det er også en god idé at have et sted, der er mørkt og uden for meget støj. Du kan eventuelt sætte støj på for barnet, så baby kan lytte til de samme lyde. Derudover kan I overveje at svøbe baby, da det minder om tilstanden i livmoderen. 

 • Slyngevugge

  1.399,00 DKK
 • Membantu vuggemotor

  Vuggemotor – Leje

  250,00 DKK / month and a 1.500,00 DKK sign-up fee

Få hjælp af hænge- eller slyngevugge

En anden mulighed er at benytte en hænge- eller slyngevugge. Denne kan både hjælpe baby til at falde i søvn, men også til at sove i længere tid. En slyngevugge vugger baby frem og tilbage, præcis som da baby var inde i sin mors mave, hvilket skaber tryghed og ro for baby.

Det kan være lidt hårdt for dig i længden, hvis du skal stå og vugge baby frem og tilbage. Derfor kan du få en vuggemotor til slynge- og hængevugger, som kan hjælpe dig. Denne gør det helt automatisk, og på den måde slippe du for besværet. Der findes forskellige hastigheder, og du kan føle dig frem med, hvad baby reagerer bedst på. Motoren skaber ligeledes en konstant rytme, som barnet finder betryggende.

Der findes ingen officielle anbefalinger, der anbefaler eller fraråder slyngevugger eller vuggemotorer i Danmark. Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger holder sig til, hvordan børn bør sove. Produkterne skal dog gerne være godkendt af Sikkerhedsstyrelsen.

Spædbarnet skal helst sove på ryggen og bør kunne dreje hovedet frit. Spædbarnet bør ligge så fladt som muligt, ikke sove for varmt og skal sove uden hovedpude. Derfor må I selv vurdere, om I vil prøve slyngevuggen og vuggemotoren. Det er en god idé at observere barnet de første gange.

Der er mange, der har rigtig gode erfaringer med slyngevuggen – særligt sammen med vuggemotoren – da de oplever, at barnet falder hurtigere i søvn, og svære sovebørn kan pludseligt nemmere sove. Find en, der er CE-mærket, og prøv det af. Det kan gøre underværket for din og barnets søvn og tilstand!

Nogle gange sover børn bare dårligt, uden vi kan forklare hvorfor. Da kan en slyngevugge med vuggemotor være afgørende for at vende denne dårlige rutine.

Dette aflaster også dig som forælder og gør, at du kan få ro på og dermed få mere overskud til at klare en overtræt baby.

giv dit barn tryghed

Det er ikke din skyld

Der er mange ting, man kan overveje, og du kan altid forhøre dig med en sundhedsplejerske eller læge, hvis du bliver i tvivl.

Det vigtigste er, at du husker på, at det ikke nødvendigvis er din skyld. Hvis du har taget alle forholdsregler, kan børn nogle gange blive overtrætte alligevel.

Det handler om at forblive rolige og finde en metode, der kan hjælpe netop jer og jeres baby til at sove bedre.

 • Putteritualet

  299,00 DKK

Putteritualet

En guide til at skabe trygge sovevaner

Nogle børn sover igennem fra starten. De fleste gør ikke. Faktisk er det helt normalt for forældre til 0-4 årige børn at opleve en eller flere svære perioder:

 • Udfasning af den vuggende bevægelse
 • Nedtrapning og afvænning fra mælk
 • Sove selv
 • Tidlige morgener
 • Når putningen bliver ved og ved

Denne bog gør dig i stand til at håndtere situationer som disse, og klæder dig på til at møde dit barn i øjenhøjde når det er træt og skal sove. Redskabet Putteritualet giver dig ro i maven når dit barn skal puttes og når det vågner om natten. Måske du endda selv vil få mere søvn.
Tilgangen til barnets søvn er baseret på den nyeste forskning indenfor området børn og søvn, Sundhedsstyrelsens anbefalinger samt erfaringsbaseret praksis.

Levering 1-3 hverdage.

Info

MEMBANTU ApS
Smedevangen 4
DK - 3540 Lynge
info@membantu.dk

CVR: 39332140

Membantu Deutschland
Membantu Sverige

Levering 🚚💨
Bestil inden kl.10.00 i hverdagene og få afsendt din pakke samme dag. Det er også muligt at afhente på vores kontor efter aftale.

Kundeservice

Du kan betale med:

Kontakt

7 + 14 =

0
Din kurv