Kolik – bliv klogere på din baby

Kolik, 3-mdr. kolik eller spædbarnskolik
– få gode råd om kolik!

Kolik, 3-måneders kolik eller spædbarnskolik

Hvad er kolik?

Der er tale om kolik, når et spædbarn – dagligt eller næsten dagligt og ofte på samme tidspunkt af døgnet – græder utrøsteligt gennem flere timer, typisk optræder anfaldene på samme tidspunkt, oftest 1-2 gange i døgnet. Kolikanfald starter typisk i løbet af de første 3-4 uger af barnets levetid. 

Har min baby smerter?

Man mener ikke at babyer med kolik har smerter  – hverken fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder. Det bør også udelukkes, at babyen ikke lider af overfølsomhed for mælkeprotein eller døjer med andre allergiproblemer. Indtil videre er lægevidenskaben af den overbevisning, at der er tale om et sundt og rask barn, hvor man ikke kan finde en fysisk eller psykisk forklaring på, at barnet græder – men det græder! Da kan man tale om kolik.

I forbindelse med kolikanfald ser man ofte, at barnet trækker benene op under sig, spænder i maven og græder. Når du kikker på dit barn, ser det derfor ud som om at barnet har mavekneb. De fleste forestiller sig, at kolik handler om smerter i barnets mave- og tarmsystem – men faktisk er der ikke undersøgelser, som dokumenterer at babyer, der græder meget, har mere luft i maven end babyer, der ikke græder meget.

Den seneste forskning indikerer, at børn med kolik græder, fordi deres nervesystem er umodent. De er mere ”følsomme”. Børnene er derfor utrøstelige. De har sværere ved at falde til ro, når de bliver taget op og forsøgt trøstet af forældrene. Samtidig bliver de også hurtigt overstimulerede, hvilket forstærker deres gråd.

Børn med kolik græder derfor ofte længere tid af gangen og når de begynder at græde, tager det længere tid at få dem til at falde til ro. De græder i længere tid, fordi deres nervesystem og evne til selvregulering er umodent. Konsekvensen af dette er, at børn med kolik, er meget svære at trøste for forældrene.

Hvornår stopper kolik?

Som barnets nervesystem modnes, bliver gråden mindre og mindre. Babyen vil ofte græde mest op mod 2 måneders alderen og gråden vil ofte stoppe af sig selv, når barnet er omkring 3 mdr. gammelt.

Hvad er kolik

Gode råd

Undersøgelser viser, at babyer græder mindre, når de er på arm eller har tæt kropskontakt med en voksne. Det vil kunne hjælpe dit barn og den umodenhed dit barn har, at være i tæt kropskontakt med dig. Forældre til et barn med kolik oplever, at det kan hjælpe at bruge f.eks. en slyngevugge, fordi barnet føler tryghed og får følelsen af at blive vugget, få nærhed og samtidig føle sig omsluttet.

Se alle vores tips til, hvordan du hjælper din baby med spædbarnskolik.

 

Der kan være andre årsager til at din baby har langvarig gråd:

Maveproblemer. Babyen har problemer med maven eks. ondt i maven, svært ved at fordøje mælk, umodent tarmsystem, danner ekstra meget luft, har slimet affføring, har forstoppelse eller lignende. Der findes en række forskellige mulige tiltag, der kan igangsættes i samråd med lægen f.eks. zoneterapi, mælkesyrebakterier, babymassage, afføringsmiddel, sukkervand, kogt vand og lignende.

Låsning i nakke og skuldre. En del børn får i forbindelse med fødslen en skævvridning eller en låsning i nakke og skuldre. Nogle børn får også stramme halsmuskler og sener og det kan gøre ondt. En behandler som f.eks. en fysioterapeut eller kiropraktor kan hjælpe barnet med at få løsnet op i sener og muskler og få mobiliseret de låste led. Egen læge kan henvise.

Refluks. Refluks betyder egentlig bare tilbageløb af noget maveindhold, der glider op fra maven, op gennem spiserøret og op i munden. Som udgangspunkt er gylp helt naturligt hos spædbørn. Hvis der løber mavesyre fra maven op i spiserøret, så kan det svie og gøre ondt på barnet, og det kan være forklaring på at barnet græder. Det kan nogle gange forværres af at barnet ligger ned. Refluks kan behandles eller afhjælpes ex. ved at fortykne mælken med Johannesbrødkernemel.

Mælkeallergi. Mælkeallergi ser man normalt først, når barnet begynder at få anden mælk end modermælk, men hos enkelt børn, vil man nogle gange se en reaktion på modermælken, hvis den ammende mor drikker komælk.

Mellemørebetændelse. Hvis din baby har mellemørebetændelse, så vil det ofte gøre ondt, når barnet ligger ned, fordi trykket i øret øges. En ørelæge kan se om din baby har mellemørebetændelse og det kan behandles.

Blærebetændelse. Nogle babyer græder meget, fordi de har en urinvejsinfektion og det gør ondt, hver gang de tisser. En urinvejsinfektion undersøges ved at tage en urinprøve fra barnet og aflevere den til undersøgelse hos lægen. Du kan købe en urinprøvetagningssæt på apoteket.

Pakkeløsning

Spar 299 DKK når du køber din slyngevugge og vuggemotor sammen.

Slyngevuggen giver dit barn en rolig søvn. Den er er fremstillet af 100% økologisk bomuld, der slynger sig om dit barn, hvilket giver tryghed som i mors mave, og får barnet til at slappe af og falde hurtigere til ro. Vores slyngevugge kommer komplet med hængevugge, fjeder, madras, lagen, krog og karabinhager, lige til at sætte op i en dørkarm, loftet eller på et stativ.

Vuggemotoren har lukkede kroge og kan reguleres i fem forskellige hastigheder. Derudover har vuggemotoren en timer funktion, som giver mulighed for at indstille vuggemotoren til at vugge hhv. én eller to timer.

Vuggemotor med timer

Vuggemotoren er CE mærket og har lukkede kroge. Den kan reguleres i fem forskellige hastigheder. Derudover har vuggemotoren en timer funktion, som giver mulighed for at indstille vuggemotoren til at vugge hhv. én eller to timer. Vuggemotorens sikkerhedsindstilling gør, at den automatisk stopper i forbindelse med uregelmæssigheder.

Slyngevugge med baldakin

Slyngevuggen giver dit barn en rolig søvn. Den er er fremstillet af 100% økologisk bomuld, der slynger sig om dit barn, hvilket giver tryghed som i mors mave, og får barnet til at slappe af og falde hurtigere til ro. Vores slyngevugge kommer komplet med hængevugge, fjeder, madras, lagen, krog og karabinhager, lige til at sætte op i en dørkarm, loftet eller på et stativ.

Info

MEMBANTU ApS

Smedevangen 4
DK - 3540 Lynge
info@membantu.dk

CVR: 39332140

Kontakt

7 + 3 =

0
Din kurv