3-måneders kolik

Dette hjælper din baby

Få tips til at hjælpe din baby!

Sådan hjælper du din baby med kolik

Kolik er som udgangspunkt ikke en farlig tilstand, men en mentalt drænende tilstand for både baby og ikke mindst de nybagte forældre. 3-måneders kolik kaldes også spædbarnskolik, der henviser til den situation, hvor det lille barn er utrøstelig, og hvor det hverken hjælper at pulse, nynne, synge eller at vugge barnet. 

Man mener ikke at babyer med kolik har smerter  – hverken fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder. Det bør dog også udelukkes, at babyen ikke lider af overfølsomhed for mælkeprotein eller døjer med andre allergiproblemer. 

Indtil videre er lægevidenskaben af den overbevisning, at der er tale om et sundt og rask barn, hvor man ikke kan finde en fysisk eller psykisk forklaring på, at barnet græder – men det græder! Da kan man tale om kolik.

Det kan være hårdt for forældrene både at være i ekstra underskud af søvn, og det kan tære på de psykiske ressourcer at opleve, at uanset hvad man gør som mor eller far, så synes ingenting at hjælpe ens lille guldklump. 

Der er dog forskellige tiltag, du kan gøre brug af for at hjælpe din lille søn eller datter igennem 3-månederskolikken.

Baby med kolik

Observér dit spædbarn og vær opmærksom på tegn på kolik

Før du går i gang med særlige tiltag, der kan hjælp dit barn, skal du have afdækket, om det er kolik, eller om der kan være andre ting på spil, som får din søn eller datter til at græde og skrige ekstra. 

Når du er i mangel af søvn, bliver din mentale og fysiske energi drænet. Det kan betyde kortere lunte, øget frustrationstærskel, og at du bliver mere påvirket af følelser, end du ellers plejer. 

Det er en stor hjælp for dig som forælder at opnå indsigt i, hvad det er, der kan forårsage kolikken. Viden herom giver forståelse, og det kan øge dine mentale ressourcer til at stå igennem de første nætter med søvnløshed og et lille barn, der ikke kan finde til ro. 

Den bedste start på at hjælpe dit spædbarn er, at du undersøger, hvordan han eller hun reagerer i forbindelse med gråd. Og du skal være opmærksom på, hvor lang tid dit barn græder i løbet af et døgn. 

Almindelig spædbarnsgråd eller kolik?

I gennemsnit skriger eller græder spædbørn cirka 2 timer sammenlagt i døgnet. Hvis dit barn græder og er utrøstelig i minimum 3 timer om dagen i minimum 3 dage om ugen igennem knap en måned, kan dette være tegn på 3-månederskolik. 

Det er ikke kun mængden af gråd, du kan bruge til at vurdere, om din søn eller datter har kolik. Virker dit lille barn til at have mavekneb udover den intensiverede gråd, er der med stor sandsynlighed tale om kolik. 

Hvad er årsagen til 3-månederskolik? 

På trods af at cirka hver 5.-10. spædbarn i Skandinavien menes at have kolik, er eksperterne uenige om, hvad den primære årsag er til den grædende tilstand. I mange år har det været antagelsen, at en procentdel af alle spædbørn (både drenge og piger) græder ekstra, fordi de har ondt i maven. Denne antagelse er kun den halve forklaring. 

Der er spædbørn, som i en midlertidig periode græder ekstra meget og ekstra voldsomt, fordi de har mavekneb. Her kan årsagen være, at de får komælksprotein i mælkeerstatning, som de er overfølsomme overfor. Det er dog ikke alle spædbørn, der passer ind i denne forklaringsmodel.

Andre spædbørn reagerer på den mad, som moren spiser – det gælder især kål, bønner og løg. 

I dag er der blevet lavet studier, der påviser, at det ikke har betydning for spædbørns risiko for at udvikle kolik, om de er blevet ammet eller har fået modermælkserstatning. 

Den seneste forskning indikerer, at børn med kolik græder, fordi deres nervesystem er umodent. De er mere ”følsomme”. Børnene er derfor utrøstelige. De har sværere ved at falde til ro, når de bliver taget op og forsøgt trøstet af forældrene. Samtidig bliver de også hurtigt overstimulerede, hvilket forstærker deres gråd.

Børn med kolik græder derfor ofte længere tid af gangen og når de begynder at græde, tager det længere tid at få dem til at falde til ro. De græder i længere tid, fordi deres nervesystem og evne til selvregulering er umodent. Konsekvensen af dette er, at børn med kolik, er meget svære at trøste for forældrene.

Sådan kan du lindre kolik og bringer roen tilbage hos dit spædbarn

Du gør ingen skade ved i første omgang at sætte ind i forhold til de grønsager, du selv indtager. Her kan du være bevidst om brugen af kål, bønner og løg i maden og i en periode undlade disse ingredienser og grønsager. 

Har du mistanke om, at det kan være en overfølsomhed overfor komælk i mælkeerstatningen, der er årsag til kolikken hos dit spædbarn, skal du snakke med din læge om brug af en mælkefri variant. Disse kan købes på apoteket.

Der findes andre gode tiltag, som du kan benytte dig af for at forsøge at fjerne eller mildne gråden hos dit barn.

Lindre kolik

1. Skån barnet mod for mange nye sanseindtryk

Det kan overvælde dit barn at blive udsat for mange nye syns- og høreindtryk, når hverdagen i forvejen er presset, og dit barn mangler søvn. 

I stedet vil rolige eftermiddage i velkendte og trygge omgivelser være den gode løsning (Det er oftest dette tidspunkt på dagen, hvor gråden begynder at sætte ind). 

2. Hav spædbarnet tæt ind til kroppen

Mange forældrepar oplever, at det hjælper med til at berolige barnet, at det bæres tæt på mors eller fars krop. Det kan være i en bæreslynge på brystet, i en bæresele, eller det kan være vuggende på armen. 

Hjælp baby med kolik

3. Svøb barnet tæt og trygt

Når du sidder eller ligger i en stol eller på sofaen og har dit barn tæt til dig, kan du svøbe barnet på en særlig måde i et tæppe eller babysvøb. Din sundhedsplejerske kan vise dig forskellige svøbeteknikker, der skaber afslapning hos barnet og kan lindre mavesmerter.

4. Vær opmærksom på spædbarnets mave 

Du skal generelt have fokus på at holde barnets mave lun. Det kan gøres, når du svøber barnet, og det kan ske med et dejligt, varmt bad. Du kender selv til, hvor beroligende det er for både krop og sjæl at tage et karbad. Samme afslappende effekter skabes hos dit lille barn. 

5. Kør en tur med barnevognen på let, ujævnt terræn 

Frisk luft og den vuggende effekt fra barnevognen, der kører på lidt ujævnt terræn, kan også skabe lindring og ro hos dit barn. Når dit barn har grædt i længere tid, vil det fremme svedproduktion hos barnet. Den friske luft køler tilpas, og den kan stimulere trætheden.

6. Skab velvære og fysisk afslapning med kolikmassage 

Et af de mest udbredte og populære værktøjer til at berolige det grædende spædbarn og lindre kolik er massage. Massagen er blevet så udbredt, at der i dag findes en helt særlig udgave, der hedder ”kolikmassage”. 

Der findes både bøger og blogs på nettet, hvor du instrueres i at massere det lille spædbarn korrekt. 

Før du begynder at tage alle gode råd i brug, kan det være en fordel at introducere dem ét for ét. 

Det vil være forskelligt fra barn til barn, hvordan vedkommende vil reagere på de forskellige tiltag. 

Du kan stille og rolig prøve dig frem og finde ud af, om det er de beroligende gåture, det lune karbad eller den afslappende massage, der lindrer 3-månederskolikken hos dit barn. 

Få hjælp fra venner og familie til den nødvendige aflastning 

Det er både naturligt og forståeligt, at I som forældre har brug for aflastning med et spædbarn, der har kolik. Det er ingen skam at få hjælp fra venner og familie, der kan passe den lille guldklump i et døgn á gangen, så I kan få hvilet ud. 

Det vil kun være til gavn for jer selv og jeres lille barn, at I rækker ud efter en god veninde, en frisk faster eller de uundværlige bedsteforældre. Kolik er udbredt og velkendt, og der vil med stor sandsynlighed kun være lutter forståelse fra jeres omkreds, når I rækker ud efter hjælp. 

Det er meget bedre for jeres lille familie, at I som forældre rækker ud efter hjælp til aflastning i tide, før I risikerer at ende i unødvendige konflikter. Konflikter, der kun opstår på grund af manglende søvn og mentalt overskud. 

Info

MEMBANTU ApS

Smedevangen 4
DK - 3540 Lynge
info@membantu.dk

TLF +45 93 90 68 91

CVR: 39332140

Membantu Deutschland
Membantu Sverige

Kundeservice

Du kan betale med:

Kontakt

6 + 15 =

0
Din kurv